kupno skody octavi 1.4 TSI w wersji mint-proszę o doradzenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loru
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4286
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

savio23, jedna uwaga c odo ubezpieczenia to się dowiedz bo oferują pakiety ubezpieczenia na 2 lata i jest to moim zdaniem opłacalne dla osób które nie mają zniżek, co do koloru to jeżdżę czarną i faktycznie piękny kolor ale fatalny do utrzymania, jak masz sporo czasu to bierz a jak nie to srebrny.
    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• savio23
      Drive
      • 2009
      • 82

rozpoznanie odnosnie ubezpieczenia juz zrobione :-) Nic nie przbije tego co zaoferowała mi warta

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

uderz jeszcze do http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=9326
        w warcie zapłaciłem 1700zł , a kolega zaoferował mi pełen pakiet za mniej niz 1100zł. Za rok ja zmieniam ubezpieczyciela.
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Leniwiec
          Rider
          • 2009
          • 624
          • Octavia IV (NX3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez AdamB
          Zawsze taka jest. Ja kupiłem Ambiente ( Mint nie wchodził w grę) i z czasem żałuję że nie dopłaciłem do Elegance'a.
          Ja kupiłem Elegance'a i to jeszcze z kilkoma wodotryskami a i tak mi teraz paru gadżetów brakuje - także to błędne koło :lol:
          savio23, masz kase akurat na Minta to kupuj Minta.
          I jedyne co Cię powinno interesować to jaki kolor, gdzie i za jaką cenę, i jakim terminie.
          Cała reszta tylko rozprasza i powoduje większe zamieszanie. Takie jest moje zdanie :diabelski_usmiech

A co do koloru to oglądnij Satynowy Szary. Nie dość że się "nie brudzi" to jeszcze jest moim zdaniem naprawdę ładny. Wybrałem go na podstawie zdjęć tylko, ale za cholerę nie zamieniłbym go teraz na inny.
          Pozdro

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez rkb
            niestety w przedziale cenowym 50 - 55 k pln nie ma w czym wybrzydzać
            Eee tam jest, jest Masz Forda Focusa, Renault Megane III, Kiię Ceed, Skodę O II Mint, Lancera, Peugeota 308, Alfę romeo MITO, Nissan Tida, Opel Astra III.
            Oczywiście mowa o wersjach podstawowych. Ale jak widziesz za taka kwotę można przebierać i wybierac w markach i modelach
            P.S.
            Osobiście moimi faworytami są tu Octavia II i Kia Cee'd
            Czarny Elegance

Komentarz

• savio23
              Drive
              • 2009
              • 82

z tych samochodow ktore wymieniles tez bralem pod uwage jeszcze kie ceed. Lecz po wizytach w salonie kii i skody ,zdecydowanie wg mnie wygrywa skoda .Samochod jest ogolnie wiekszy,posiada wiekszy bagaznik.lepsza prezencje itp Kia byc moze ciut jest lepsza odnosnie wyposazenia(porownujac octavie w wersji mint z comfort plus kii) min radio,komputer,podlokietnik,klamki i lusterka w kolorze nadwozia.... Jednak dluzsze uzytkowanie innych modeli skody(czyli brak doswiadczen z marka Kia) oraz wpadka Kii z luszczacym sie lakierem i problemy z gwarnacja odnosnie tej usterki przemowily za takim a nie innym wyborem

Komentarz

• lend
                Rider
                • 2007
                • 463

savio23 jak będziesz miał mieć problemy z nową skodą to serwis bedzie się zachowywal tak samo jak inne serwisy czyli ten typ tak ma
                Może ja Ci napiszę dlaczego wybrałem skodę ano dlatego, że jej cena do wielkości,wyposażenia,silnika,komfortu i co dla mnie najważniejsze ogromny bagażnik była relatywnie niska.Oglądałem fordy - mondeo za drogi,focus kombi za mały,opel duży to insignia - za drogi astra nawet kombi za mała itp..
                Jeżeli miałeś pozytywne doświadczenia ze skodą i stać Cię na nie więcej niż Mint to go bierz i ciesz się jazdą i tyle!!
                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• savio23
                  Drive
                  • 2009
                  • 82

eh madre słowa
                  Zamieszczone przez lend
                  Jeżeli miałeś pozytywne doświadczenia ze skodą i stać Cię na nie więcej niż Mint to go bierz i ciesz się jazdą i tyle!!
                  rzeczywiście co do skody to przez tyle lat sie nie zawiodłem na niej to i teraz mam nadzieje iz tak bedzie. W cenie do 55000 zl nie widze lepszej opcji niz ta wybrana przeze mnie. Pozdrawiam wszystkich fanów skody octavii

Komentarz

• Jarek_wawa
                    Rider
                    • 2009
                    • 283

Widzę że dylematy zakupowe są podobne. Ja przed zakupem skody wahałem się pomiędzy:
                    1) Skoda Octavia
                    2) Hyundai i30CW (kombi)
                    3) Kia ceed SW (kombi)
                    4) Lancer Sportback (mi się tył podoba)

Kolejność nie jest przypadkowa. Silnik Lancera, jego osiągi i spalanie to porażka w stosunku do 1,4TSI. Jazdy próbne robiłem obydwoma więc sprawdziłem to przed zakupem.
                    Inne modele to kwestia gustu ale nie miejsce tu na to.

Co do koloru, to najładniejszy (subiektywnie) czarny. Ale czarny miałem poprzednio i ciężki w utrzymaniu więc czas na inny. Srebrne auto jest praktyczne ale mam takie służbowe więc chciałem inne i wybrałem beż capuccino.
                    Wg mnie to taki kompromis pomiędzy elegancją czerni a praktycznością srebrnego.

Co do wersji.
                    Mam ambiente, myślałem o Mincie i Elegancie. Teraz nie żałuje. Do wygody człowiek szybko się przyzwyczaja i w Mincie też było by OK. Elegance to ponad moje potrzeby więc zapłacił bym za coś czego nie potrzebuje.

Jakie wnioski:
                    Jak możesz to weź Ambiente, szczególnie w kredycie nie czuć różnicy. Jak za gotowkę to te pare tyś można pożyczyć ale to indywidualna sprawa.
                    Jak nie to bierz Minta i nic się nie przejmuj. Za parę miesięcy się przyzwyczaisz.
                    Silnik i skrzynia - to jedyne rzeczy do których się nie przyzwyczaisz i tu warto się zastanowić co jest odpowiednie.

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jaka jest realna (czyli mozliwa po uzyskaniu wszelkich upustow) roznica w cenie miedzy 1.4 TSI mint a ambiente? 55k <--> 60 k?
                      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Jarek_wawa
                        Rider
                        • 2009
                        • 283

Ambiente z dodatkami o jakich wspomniano na początku ok 61-62k.

Komentarz

• fan
                          Elegance
                          • 2009
                          • 760

min.ambiente

witam
                          jak wybieralem swoja octavie to tez myslalem o wersji MINT(doplata tylko 1tys zl do wersji podstawowej)chciałem tylko dolozyc podlokietniki bo uwazam,ze to fajna sprawa w aucie(powiedzieli w salonie,ze niby nie mozna).Suma sumarum zakonczylo sie na wersji AMBIENTE kombi,lakier metalic,oryginalne radio,dodatkowe 4 glosniki,doswietlanie zakretow,light assistant,kolo zapasowe,dywaniki.Moja rada jest taka:skoro kupujesz auto dla siebie to wez min.AMBIENTE i tak wydajesz kupe kasy,wiec lepiej doloz a nie bedziesz zalowal tym bardziej ze auto kupuje sie na lata.Chyba,ze jestes minimalista albo kupujesz auto dla pracownika to wtedy inna sprawa.p.s.z drugiej strony jak juz zamowilem O2FL KOMBI 1.4 TSI to zaczalem myslec czy czasem nie lepiej dolozyc i kupic 1.8TSI 4x4,a dwa dni temu to juz nawet pomyslalem o SUPERB KOMBI :lol: .
                          pozdrawiam
                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Oj tam gadacie. Gdybym ja kupował nowe auto, to w pierwszej kolejności brałbym pod uwagę MINT-a. A dlaczego? Bo ma wszystko, co jest potrzebne. A że nie ma podłokietnika, komputera, zamykanego schowka, regulacji natężenia oświetlenia zegarów, halogenów, kolorowych lusterek, lepszej tapicerki, itp...? Mam te "bajery" w swojej O1 i z nich nie korzystam więc nie są (dla mnie) niezbędne. A jak ktoś ma napięty budżet, tym bardziej nie powinien się jeszcze dodatkowo napinać. Jak by nie było, Ambiente czy Elegance są kilka tysięcy droższe. A że kredyt pozwala za dopłatą kilkudziesiąciu złotych mieć lepszy wypas... Równie dobrze można usprawiedliwiać dopłatę do 1.8 TSI, DSG, skóry, czy Superba... Choć fakt, Ambiente jest dużo ciekawsze niż MINT...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rkb
                              RS
                              • 2008
                              • 2152
                              • Rapid Spaceback (NH1)
                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Najwiekszym kwasem jest to ze nie mozna wziac w mincie 1.8 TSI, wtedy bym sie nawet nie zastanawiał
                              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Panowie co do wyposazenia, każdy kupuje to na co go stać i co mu potrzebne. Może kolega faktycznie nie potrzebuje, lub go nie stać na wersję Ambiente ? Moim zdaniem, też warto dopłacić do lepszej wersji, ale jeśli ktoś zamierza traktować samochód jako narzędzie do przemieszczenia sie z pubnktu A do B i nic ponadto, to myslę, że faktycznie Mint będzie wystraczajacy.
                                Ja np. kupiłem Elegance + parę dodatków ale pod maską mam "tylko" 1.6 MPI i jestem zadowolony
                                Ktoś inny kupi Minta ale za to 1.4 TSI i też będzie zadowolony. Takze myslę, że nie ma co kolegi nagabywać na lepszą wersje. Powiedzielismy mu raz o tym żeby rozważył możliwość dopłaty do Ambiente i chyba wystarczy.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• savio23
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 82

Wybor zapadl juz ostatecznie i niezmiennie na wersje 1.4 TSI Mint. Majac dylemat pomiedzy wersja mint z silnikiem 1.4 TSI a wersja ambiente z slabszym silnikiem zdycydowanie wg mnie wygrywa opcja pierwsza. Naprawde uwazam iz wersja mint posiada to co niezbedne i nienazywajmy jej prosze drodzy koledzy i kolezanki wersja "łysa" bo za taką wg mnie mozemy uznac auta w standardzie Citroena C1 lub fiata seicento ;p Pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• baca10
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6225

savio23, gratuluje wyboru,ja tez postawilam na minta bo po co mam przeplacac za cos co mi nie jest potrzebne,dla mnie autko ma sluzyc do przemieszczania sie wraz z dziecmi z punktu A do punktu B a mint jest do tego odpowiedni :szeroki_usmiech

Komentarz

• piciu666
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 24

savio23, z pewnością będziesz zadowolony. Pozdrawiam
                                      UP THE IRONS...
                                      Polski Fanklub Iron Maiden „Blood Brothers”
                                      http://bloodbrothers.pl/
                                      Iron Maiden Official Website
                                      http://www.ironmaiden.com/

Komentarz

• Jarek_wawa
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 283

Zamieszczone przez savio23
                                        Wybor zapadl juz ostatecznie i niezmiennie na wersje 1.4 TSI Mint. Majac dylemat pomiedzy wersja mint z silnikiem 1.4 TSI a wersja ambiente z slabszym silnikiem zdycydowanie wg mnie wygrywa opcja pierwsza. Naprawde uwazam iz wersja mint posiada to co niezbedne i nienazywajmy jej prosze drodzy koledzy i kolezanki wersja "łysa" bo za taką wg mnie mozemy uznac auta w standardzie Citroena C1 lub fiata seicento ;p Pozdrawiam wszystkich
                                        A kolor w końcu jaki ?
                                        Bo jakoś nie doczytałem ?

Komentarz

• romman
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 201

savio23, Dla mnie tak naprawdę niezbędnik to klimatyzacja i wspomaganie. Bez pozostałych wygód da się żyć i niekoniecznie jest to byle jakie życie ;-)

Gratuluję autka....

Komentarz

• lukaszz
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 167

przed octavią miałem Leganze która była dobrze wyposażona - skóra (nigdy więcej) podgrzewane fotele + elekrtycznie sterowany fotel + podłokietnik. Fotel ustawiłem raz i tak zostało, z podłokietnika nie korzystałem. Potem miałem Golfa - komputerem pobawiłem się na początku.
                                            Octavie kupiłem mint z tego względu ze miałem wiele elementów wyposażenia AMBIENTE w poprzednich samochodach i z nich nie korzystałem. Jedyne co planuje to tempomat dołożyć.

Komentarz

• savio23
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 82

Kolor juz wybrany : czarny :-)

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

No i miodzio, lodzio. Teraz czekamy na fotki po odbiorze
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Jarek_wawa
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 283

Czuje kolejnego fana Car Detalingu...

Komentarz

• gebek
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1214

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                                                    Czuje kolejnego fana Car Detalingu...
                                                    Taaaak,zamiast glaskac swoja kobiete po kolanku,bedzie glaskal czarny lakierek...bo
                                                    sie pobrudzil :diabelski_usmiech
                                                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...